Teden kultur

Tradicionalni festival, ki promovira kulturno pestrost Novega mesta in sodelovanje med različnimi kulturami, je letos prinesel 11 dogodkov. Z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto jih je soustvarjalo 14 partnerskih organizacij, med njimi tudi mi.

V šestih dneh se je zvrstilo deset žanrsko različnih dogodkov.  Začel se je s predstavitvijo domače kulturne produkcije ljubiteljskih ustvarjalcev. Za ljubitelje kulturnih dogodkov smo pripravili še odprtje razstave izdelkov otrok različnih narodnosti, stand-up monokomedijo vzhajajočega imena stand-up scene Admirja Baltića, literarni sprehod po Župančičevem sprehajališču, koncert dveh pevskih zborov, sejemsko predstavitev kultur na stojnicah in romsko popoldne v naselju Brezje. Romsko popoldne je hkrati tudi že del izobraževalne ponudbe, ki vsebuje še okroglo mizo o kulturnih stereotipih ter usposabljanje za strokovne delavce in javne uslužbence, ki se pri svojem delu srečujejo s priseljenci in Romi.

Dogodkov se je skupaj udeležilo okoli 800 ljudi, od tega okoli 220 nastopajočih. Piko na i dogajanju so dodale štiri restavracije, v katerih so se obiskovalci lahko ves teden v času malic seznanjali makedonsko, srbsko, bosansko in slovensko hrano.

Festival se je zaključil z edinstveno gledališko predstavo Zamorka, v kateri je nastopilo sedem amaterskih igralskih talentov različnih narodnosti in hudomušno nastavilo ogledalo izključujoči družbi, ki se skozi desetletja komajda kaj spreminja.

Podelitev rož režiserki predstave Zamorka Nini Šorak. Foto: Boštjan Pucelj

Podelitev rož režiserki predstave Zamorka Nini Šorak. Foto: Boštjan Pucelj

“Sinoči sem gledala zvezdno nebo in zvezd je bilo več kot po navadi. Štela sem jih z očmi, vendar sem se vsakič zmotila, ker nisem bila prepričana, ali sem tisto zvezdo že preštela. Vse so bile iste, čeprav znanstveniki pravijo, da so ene večje, druge manjše, ene svetlobna leta daleč, druge malo bližje. Gledala sem jih od spodaj, z Zemlje. Zame so bile vse samo zvezde. Kaj pa, če tudi nas nekdo gleda ali šteje od zgoraj in se zmoti, ker smo zanj vsi enaki, ena rasa, ki se ji reče ljudje, ker med nami ne vidi drugačnosti?”

Iz predstave Zamorka.