Slovence iz Črne gore v Novem mestu učimo slovenščino

Sedem srednješolcev in študentov iz črnogorske Podgorice se v tednu od 5. do 12. julija 2015 mudi na sedemdnevni  mladinski izmenjavi v Novem mestu. Gre za mlade člane Slovenskega društva Vida Matjan iz Podgorice, ki združuje okoli sto Slovencev in generacij njihovih potomcev iz vse Črne Gore.V Novem mestu jim je gostiteljska organizacija Društvo za razvijanje prostovoljnega dela pripravila pester program: vsak dan dopoldne se pod mentorstvom Liljane Mitić učijo slovenskega jezika, nato pa se pridružijo vrstnikom-prostovoljcem pri izvedbi poletnih ustvarjalnih delavnic za otroke. Ob popoldnevih spoznavajo naravne in kulturne znamenitosti Dolenjske, zvečer pa se udeležijo športnih aktivnosti. Do konca tedna nameravajo obiskati tudi prestolnico svoje domovine – Ljubljano.

Mladinska izmenjava, ki poteka podpori Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, za člane črnogorskega slovenskega društva pomeni prvo organizirano potovanje v domovino. V Črni Gori sicer živi okoli tisoč ljudi slovenskega porekla. Društvo, ki so ga ustanovili pred petimi leti z namenom športnega, rekreativnega in kulturnega udejstvovanja, v zadnjem času svoje napore usmerja tudi v aktivnosti za mlade. Ker za razliko od ostalih slovenskih društev v zamejstvu in po svetu nima finančne podpore Ministrstva za šolstvo za organizacijo dopolnilnega pouka slovenščine, je mladinska izmenjava pomemben korak k ohranjanju znanja materinščine.

Na področju bivše Jugoslavije sicer deluje 42 slovenskih društev, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela pa redno sodeluje s tridesetimi izmed njih. Slovensko društvo Vida Matjan iz Podgorice, edino slovensko društvo v Črni Gori, bo prihodnje leto gostilo podobno izmenjavo, saj jim bodo slovenski vrstniki vrnili obisk.

Učenje slovenščine

Slovenci iz Črne gore se učijo slovenščino.